zondag 9 november 2014

Sint en Zwarte Piet

Ja, zou ik mij nu ook moeten mengen in "de discussie" rond het zwart zijn van Zwarte Piet.
Het is natuurlijk geen discussie, er worden wat kreten geuit en redacteuren van media, internet vehikels en sommige 'journalisten' die iets te schrijven moeten hebben pakken het op en spreken meteen over "discussie" en pakken de sterkste termen op die ze hebben opgevangen, zoals "Slavernij".

Sinterklaas is een kindersprookje. Wat mij betreft einde discussie.

Maar ja, dat gaat zo makkelijk niet, een van de aanzwengelaars van deze ophef, Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties, een dame uit Jamaica, vind het Sinterklaasfeest een gang terug naar de slaventijd. Zij kan het als mensenrechtenspecialist weten.

Misschien is het dan ook maar het beste. Ik moest sinds mijn 12e namelijk ook altijd denken aan ons, slechte Hollanders, hoe we die slavernij bedacht hebben en over de ruggen van de arme zwarte slaven schathemelrijk geworden zijn. Ik heb ook last van dat collectieve trauma wat mij ieder jaar bij het verschijnen van Sint Nicolaas en vooral de kleurig uitgedoste Pieterbaas, weer ingewreven wordt. Ik wordt daar zo depressief van dat ik mij het liefst tot kerst in een donker hol eenzaam opsluit.

Afschaffen van de Zwarte Piet zou die depressie bij mij voorkomen. Ik zou nooit meer aan "ons" slavenhandelaarsverleden worden herinnerd. Hoera!

Laten we dan de ontpiette Klaas ook afschaffen, want we weten allemaal dat die ouwe in zijn tabberd nooit die schoorsteen in gaat. Krijgen die kinderen ook geen kadootjes.

Doen we allemaal lekker met ons grote voorbeeld Amerika mee en gaan we elkaar cadeautjes geven met Kerstmis.

Zo. Dit waren de meest nutteloze momenten die ik ooit schrijvend heb doorgebracht.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage